Heren 1 breidt het woordenboek uit en wint van VCV

‘Een Compaentje doen’: een (derde) set vanuit een lastige dan wel onmogelijk lijkende situatie uitserveren. Specialiteit van Jorne “Tomasz Gryglicki” Timmermans.

Hoe wij op deze nieuwe uitdrukking zijn gekomen leest u verderop in dit verslag.

Zondag 22 januari, tijd voor de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe jaar voor heren 1! Samen het veld opbouwen en een uitgebreide analyse van de tegenstander onder het genot van soep met broodjes, het was allemaal alweer even geleden. De tegenstander, VCV uit Veenendaal, was inmiddels geen onbekende meer. In de voorbereiding werd er nipt van verloren en in de heenwedstrijd werd een mooie 3-0 overwinning geboekt. Dit kregen we voor elkaar door zelf met een lage foutenlast te spelen, en we hoopten dat het recept voor dit succes misschien wel de DJ’s uit Veenendaal waren. Dus hadden we die uitgenodigd om ook een feestje te komen bouwen bij onze thuiswedstrijd. Mannen van het feestteam bedankt!

VCV was wel de ploeg die in de vorige wedstrijd Volley Tilburg het eerste puntverlies van het seizoen had bezorgd, dus zou je zeggen: een gewaarschuwd team telt voor twee. Een gewaarschuwd heren 1 telt blijkbaar voor nul, want over de eerste set kunnen we kort zijn: het was niet best. De pass kwam niet goed aan, de servicedruk ontbrak, aanvallend kwamen we er niet lekker door, er was een gebrek aan overtuiging. En de Veenendalers wisten wel raad met de kansen die wij hun gaven. Met 17-25 ging de eerste set naar de gasten.

In de tweede set moest er uit een ander vaatje getapt gaan worden, en dat lukte. Ondanks een verkeerde beginopstelling kregen we nu wel voldoende druk op de tegenstander, en begonnen we ook meer te verdedigen. Met veel variatie in de aanval liepen we uit, en zo werd de tweede set eigenlijk het tegenovergestelde van de eerste set. Met 25-16 namen we revanche!

Het goede spel uit de tweede set konden we niet doortrekken in de derde. Aanvalsfouten stapelden zich op en anders was er wel de taaie Veenendaalse verdediging. Op 8-14 besloot Johan in te grijpen en bracht Bram Griever, die de hele wedstrijd al het blok van de Veenendalers wist te teisteren, terug in het veld. Langzaam kwamen we weer terug in ons goede spel, maar telkens als we echt dichterbij konden komen gaven we de kansen weer weg, met zelfs een gele kaart voor Rikus door zijn vreselijke houding als gevolg. Op 19-23 zag het er somber uit, maar na de gescoorde side-out besloot Jorne om…

Een Compaentje te doen! Na zijn gemiste wedstrijd tegen Zaanstad moest hij zich weer even laten gelden. De netfouten in de eerste set bleken niet de juiste manier, dus deed hij maar wat hij ook deed tegen Compaen: de set vanuit achterstand uitserveren. Een hard afgestrafte overpass, een killblock, een ketser, een ace en een aanvalsfout later stond er 25-23 op de borden!

In de vierde set konden we doordrukken en leek VCV er doorheen te zitten. Al snel pakten we een ruime voorsprong en deze gaven we niet meer weg. Vanuit de pass, die eigenlijk de hele wedstrijd al goed verzorgd was, kon Rikus alle aanvallers bedienen en af en toe ook zelf scoren, en hoefden we niks te forceren. Ook Jip en Sasha droegen vanaf de servicelijn en in het achterveld nog hun steentje bij. Een ketser op de service van Tijn besloot de wedstrijd: 25-15 zorgde voor de 3-1 overwinning!

Uiteindelijk dus een overwinning waarin we het onszelf misschien wel moeilijker maakten dan nodig was. Het belangrijkste is dat de drie punten binnen zijn. Nu mogen we ons opmaken voor een potje in de Utrechtse hel van Protos, waar we graag ons 2-3 verlies thuis goed willen maken!