Wedstrijdverslag kwartfinale

Op donderdag 14 april begon de kwartfinale van het landskampioenschap voor Dames 1 in onze eigen Sporthal De Körref in Meijel via het ‘knock-out’ systeem. Eén thuiswedstrijd en één uitwedstrijd tegen de nummer 2 van de ranglijst, Apollo 8 Dames 1, zouden bepalen wie er doorgaat naar de halve finale.

De zoveelste doordeweekse wedstrijd dit seizoen, we zouden er bijna aan gewend raken. Gelukkig wisten de fans de sporthal te vinden op deze donderdagavond, voor wat wel eens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen zou kunnen worden. Met Apollo als duidelijke favoriet, gingen we de kwartfinale in als underdog. Na verlies in de reguliere competitie hadden we nog iets goed te maken.

Met een duidelijk strijdplan begonnen we aan de eerste wedstrijd met als starting six: Celine, Lieke, Manouk, Annette, Lotte, Jody en Anouk als libero. De eerste punten werden gemaakt onder een sterke service van Lotte, waardoor we op 4-1 voorsprong kwamen. Celine trok daarna de goede servicedruk nog even door tot een stand van 9-5. Door goede verdediging aan onze kant en foutjes aan de kant van Apollo, wisten we de voorsprong vast te houden tot 12-8. Apollo rechte de rug en via een midden bal van oud Peelpush speelster Eline Gommans kwam Apollo voor het eerst op voorsprong, 12-13. Bij een stand van 16-20 komt Apollo als eerst in de bigpoints. Een dubbele wissel aan onze kant kan het tij niet meer keren. Eline Gommans slaat via het midden de set binnen voor Apollo. Met een stand van 19-25 in set 1, staat het 0-1 in sets.

In set 2 is Apollo goed op stoom, gedurende de hele 2de set heeft Apollo een voorsprong. Mede dankzij hun sterke aanval en blokkering gaat ook de tweede set naar Apollo met 20-25. De stand is nu 0-2 in sets.

In set 3 pakten wij de voorsprong, ondanks dat de scheidsrechter een pancake van Anouk miste en een bal die door Apollo uit werd geslagen touché gaf, was de stand 6-4. Daarna gingen de teams gelijk op tot een gelijkstand in de bigpoints, 20-20. Het einde van deze set beloofde spannend te worden. Na een uit service, waar we er al meer van hebben gezien deze wedstrijd, komt op 22-23 Manouk aan service. Na twee mooie aanvallen van Celine op de achterover komen we op setpoint, 24-23. Uiteindelijk wordt de set binnengehaald door Celine met een ace, 26-24. De stand in sets is 1-2.

In het begin van set vier gaan de teams gelijk op, maar na het spelen van de eerste punten neemt Apollo de leiding, 7-11. Peelpush komt weer bij en na een opstellingsfout bij Apollo is de stand weer gelijkgetrokken, 16-16. Met Jody aan service wordt de voorsprong gepakt tot 19-16. Net als in de vorige set wordt het staartje spannend, met 20-20 gaan we de bigpoints in. Tijdens een spannende ontknoping van de vierde set pakt Apollo de winst met 24-26.

De beslissende uitwedstrijd werd 2 dagen later gespeeld op zaterdag 16 april in sporthal De Veste in Borne. Om door te kunnen naar de halve finale, zou gewonnen moeten worden met 0-3 of 1-3, om zo een alles beslissende golden set af te dwingen. Mocht dit niet lukken, dan zou dit de laatste wedstrijd zijn van het seizoen en voor een aantal speelsters zelfs hun laatste wedstrijd bij Peelpush Dames 1. Als goede wedstrijdvoorbereiding werd voor aanvang van de wedstrijd als vanouds met z’n alles soep gegeten. Of bijna met z’n allen, want Juul was druk bezig de halve finale van het NOJK veilig te stellen (en dat is gelukt!)

Bij aankomst in Borne wisten we wat ons te doen stond. Vrijuit spelen, genieten en ALLES geven! De spanning was voelbaar. De starting six waren hetzelfde als in de thuiswedstrijd. Het begin van de eerste set ging gelijk op. Na een harde aanval van Jody, probeerde de libero van Apollo de bal nog op te redden waarvoor ze de boarding in moest duiken. Mooie actie en goed geprobeerd, maar het punt ging toch naar ons en dus stonden we voor met 6-7. We zaten er verdedigend goed bij in deze set, Apollo had meer moeite om uit de aanval te scoren. Maar nu was het ook zaak om zelf punten te scoren! Het einde van de set werd nog spannend, we wisten van 22-18 nog tot 24-22 te komen, maar na een lange rally sloeg Apollo de eerste set binnen bij een stand van 25-22. De stand is sets is 1-0, wat inhoudt dat Apollo slechts 1 set verwijderd was van een plek in de halve finale. Voor ons was de volgende set dus echt erop of eronder.

Onder de service van Jody, die de opdracht ‘via de net rand serveren’ wel erg letterlijk uitvoerde, namen we vroeg in de tweede set de leiding met een stand van 2-6. Alles klopte en we wisten de voorsprong, ondanks wissels aan de kant van Apollo, uit te bouwen naar 3-11 en vervolgens naar voorsprong van 11 punten bij een stand van 5-16. We zaten helemaal in de flow en kwamen bij de 20 aan toen Apollo nog maar 12 punten had. Apollo leek nog even dichterbij te komen, maar de tweede set werd binnengehaald via een ace van Jody, een fout service van Apollo, een aanval van Lotte en Annette en tot slot een hard ingeslagen bal van Jody die te scherp gepassed werd door Apollo na een service van Lotte. Stand 18-25 en 1-1 in sets. De plek in de halve finale was nog niet vergeven en dus gaan we met een open blik de derde set in.

Ook de derde set start goed voor ons, we komen op een 9-12 voorsprong. Apollo laat zich de winst echter niet zomaar afnemen en komt terug. Het werd erg spannend, met een 20-18 voorsprong gaat Apollo als eerst de bigpoints in deze derde set. Apollo laat overtuigend spel zien en sluit de derde set af met 25-20 winst. Ondanks het sterke spel dat we weten te laten zien, gaat de plek in de halve finale gaat naar Apollo. Deze setwinst voor Apollo, maakt dat dit definitief onze laatste wedstrijd is dit seizoen.

De vierde set wordt dan ook met een volledig nieuwe opstelling gestart, zodat iedereen deze laatste wedstrijd heeft gespeeld. Maar dit houdt uiteraard niet in, dat we de winst zomaar opgeven. De vierde set wordt gestart met: Maartje, Juul, Claire, Manouk, Emma, Lotte en Lynn als libero. In het begin van de set creëert Apollo een voorsprong van een paar punten en het lijkt ons niet te lukken om weer bij te komen. Apollo komt op een 22-12 voorsprong, waardoor setwinst wel erg ver weg lijkt. Met een keihard pipe van Lotte, wordt echter een comeback ingezet. Met knap verdedigingswerk aan onze kant en hier en daar een foutje van Apollo, maken de service serie van Juul en Manouk (inclusief 2 aces voor beiden), slimme balletjes aan het net van Emma en achter de drie meter van Juul en een blokpunt van Lotte de stand tot een voorsprong van 23-24! Het zal toch niet?! Apollo weet het eerste setpoint nog weg te spelen, maar via een midden bal van Claire en een block-out van Lotte weten we de vierde set toch binnen te slepen met 24-26! Stand in sets is nu 2-2.

De speelsters die de vierde set binnen hebben gesleept, starten ook de vijfde set. Het lijkt wel of Apollo nog even wil laten zien dat zij terecht in de halve finale staan, want vanaf het begin van de vijfde set pakken ze overtuigend de leiding. Voor we het weten staat het 2-8 en wordt er van kant gewisseld. We blijven vechten maar weten niet meer terug te komen. Apollo wint de laatste set en daarmee de wedstrijd, met 15-6. Eindstand 3-2.

We hebben gevochten voor wat we waar waren en er een spannende wedstrijd van gemaakt. We hebben ervan genoten, net als van het hele afgelopen seizoen.