Heren 1 maakt te veel fouten

Afgelopen zaterdag gingen er te veel dingen fout bij heren 1 om te winnen. Dit lijkt misschien een rare conclusie aangezien we twaalf punten meer hebben gemaakt dan onze tegenstanders (111 om 99), maar toch moesten we de winst aan Protos laten. De gasten uit Utrecht speelden meer vrijuit, verdedigden met overgave en wisten zoals het echte studenten betaamt te pieken op het juiste moment om de voldoende (of in dit geval de 3-2 winst) binnen te slepen.

De wedstrijd begon nog goed met een ace van Rikus, en hoewel het spel niet altijd even mooi was werd er hard gewerkt in de verdediging. Zo kwamen we nog op een 11-7 voorsprong, maar daarna was het Protos dat onze passlijn veel onder druk wist te zetten. Onze middens konden nauwelijks aangespeeld worden en aan de buitenkanten werden er directe fouten gemaakt bij het forceren van een oplossing. Met een dubbele wissel en servicekanon Jip werd de achterstand nog rechtgetrokken tot 19-19, maar servicefouten en de effectiviteit van Protos nekten ons. De eerste set ging met 23-25 naar de gasten.

De tweede set dan, er moest wat rechtgezet worden. Bram & Bram bleven staan na hun dubbele wissel, en ook Bas en Guus kwamen erin om de passlijn te versterken. Het begin van de set ging nog gelijk op, met name omdat wij onze kansen in de rally’s niet af wisten te maken. Doordat we op onze side-outs niks weg gaven en een aantal goede services leverden konden we toch een gaatje slaan. Toen Jorne op 22-18 aan service kwam was het gedaan bij Protos, en op zijn service speelden we de set uit: 25-18.

In set drie werd de toon meteen gezet door de scheidsrechter die dacht dat een perfecte pancake van Tijn toch niet zo perfect was. Iedere volleyballer weet dat je je door zoiets niet van slag mag laten brengen, maar het leek alsof wij dat toch wel deden. Protos begon de set met een voorsprong van 4 à 5 punten en dit verschil bleef lang op de borden staan. Rikus en Tomasz kwamen weer met een succesvolle dubbele wissel het veld in en op de service van Bas kwamen we terug tot 18-18. Toeval of niet, ook in de eindfase van deze set kregen we een erg dubieuze scheidsrechtersbeslissing tegen. En ook nu leek het weer een aanleiding voor onzuiver spel. Set drie verloren we met 22-25.

Dan maar in vijf sets was de gedachte, en dat lieten we in de vierde set ook meteen zien. Vanaf het begin van de set pakten we een voorsprong en die gaven we niet meer uit handen. Ons spel was meer verzorgd, en toen Bas op 15-11 aan service kwam leek Protos ook maar de krachten alvast te sparen voor de volgende set. Een goede verdediging en een sterke blokkering onder leiding van de veel scorende Rick zorgden ervoor dat de Utrechtse studenten pas weer op 22-12 konden gaan serveren. Daarna werd het al snel 25-13 en konden we aan de vijfde set beginnen.

In die vijfde set leken we ons hoofd koel te houden, ondanks weer enkele discutabele punten. Bij de kantwissel stonden we met 8-5 voor, en daarna werd het zelfs 10-6. Misschien dat we bij deze voorsprong al met ons hoofd bij de bierpullen zaten die op het Oktoberfest op ons stonden te wachten, maar de slordigheden en fouten sliepen weer in ons spel en zo gaven we Protos de kans om weer terug te komen. Onze aanvallers kregen de bal te weinig op de grond terwijl de Utrechtse gasten er door het midden op los scoorden. Zo konden zij met 16-18 de laatste set en daarmee de 2-3 overwinning pakken.

Niet alleen het resultaat, maar ook het vertoonde spel van onze kant was toch wel teleurstellend en gaf nog veel voer voor discussie. Gelukkig konden we op het Oktoberfest nog flink ons verdriet wegspoelen zodat we weer met een schone lei een nieuwe trainingsweek in kunnen gaan. Komende zaterdag wacht namelijk alweer de volgende Utrechtse tegenstander, VVU. Om 17:00 uur mogen we knallen in de Galgenwaard. Bijzijn = meemaken!